Peniaze pôvodne určené pre Danubianu dostane bratislavské múzeum a galéria

01.03.2012 Bratislava

Bratislava 1. marca (TASR) – Galéria a Múzeum mesta Bratislava dostanú spolu o 50.000 eur viac z tohtoročného mestského rozpočtu. Jednohlasne to dnes schválili bratislavskí poslanci. O túto sumu príde súkromná galéria Danubiana, rozpočet mesta teda nebude zasiahnutý.

O rozdelenie pôvodných financií pre Danubianu medzi galériu a múzeum požiadali organizácie v decembri minulého roka. "Realizovali sme maximálne úsporné opatrenia, aby sme zabezpečili aspoň základný chod našich inštitúcií. Našu ďalšiu existenciu s takto nastaveným rozpočtom si už ťažko dokážeme predstaviť," uviedli riaditeľ Galérie mesta Bratislava (GMB) Ivan Jančár a riaditeľ Múzea mesta Bratislava (MMB) Peter Hyross v liste primátorovi Milanovi Ftáčnikovi. Riaditelia argumentovali, že súkromnej galérii Danubiana schválil dotáciu aj minister kultúry SR, a to vo výške sedem miliónov eur. Navyše jej na rok 2012 pridelil aj "veľkorysý rozpočet na prevádzku vo výške 300.000 eur", dodali s tým, že ďalšie financovanie Danubiany preto považujú za nepochopiteľné.

Organizácie si peniaze rozdelia rovným dielom. GMB chce celú sumu použiť na prípravné práce, súvisiace s opravou depozitára v Devínskej Novej Vsi, ktorý je v havarijnom stave. MMB plánuje za 5000 eur opraviť strechu na zatekajúcom depozitári v Dúbravčiciach a tiež opätovne otvoriť Apponyiho palác, kde sa nachádza Vinohradnícke múzeum a Múzeum historických interiérov. Tam chce investovať zvyšnú sumu 20.000 eur, pričom 15.000 eur by malo ísť na mzdové náklady, zvyšok na elektrinu, kúrenie či upratovanie. Vzhľadom na zlú finančnú situáciu mesta a múzea bol Apponyiho palác uzatvorený v septembri minulého roka. Na začiatku turistickej sezóny 1. júna by mal byť objekt zase otvorený.

GMB dostala zatiaľ z rozpočtu 568.000 eur a MMB 685.000 eur.
 

Vyberte región